Tulipa, het fotografische onderzoek naar kleur en vorm

Het vertalen van tulpen in haast architectonische studie

Tijdens het maken van deze serie las ik een boek over Monet en zijn studie naar het impressionisme. Voor een fotograaf is het moeilijk zich voor te stellen dat men vroeger een onderzoek moest doen naar hoe het moment er uit zag. Helemaal nu digitaal en in kleur in één oogopslag er een projectie is van wat zich voor onze neus afspeelt.

tulipa4

Tulipa 4

In een hoofdstuk van het boek stond dat Claude Monet vroeg in een kledingwinkel ging zitten en ieder half uur een nieuw doek op zijn ezel zette. De kathedraal aan de overkant werd bij ieder soort licht gedurende een tijd vastgelegd. Later in de studio heeft hij deze beelden verder uitgewerkt.

tulipa2

Tulipa 2

Deze beweging, het snelle werken en het opnemen van impressies, was de basis van onze tulpen serie. Hard werken, zoeken en ingespannen lijnen vinden. Tot er aan het eind een stapel rolletjes, een hele grote bos diverse franse tulpen en een gigantische spierpijn over bleef. Want het lukte mij om in een korte tijd iets verrassends neer te zetten, ook voor mezelf.

Deze basis gaf mij de mogelijkheid om verder te gaan in het impressionisme en de realiteit los te laten. Beelden bijna geheel zonder scherpte, bloemen die bijna veranderen in tropische vissen door het verwijderen van onderdelen of juist het geheel massieve structuur aan kleur. Ik heb mezelf verrast door verdwaald te raken in een serie.

tulipa1

 

Tulipa 1

Ik denk dat deze foto’s de kijker weet te boeien omdat het onderwerp amper te achterhalen is. Of als groot vlak, maar misschien nog beter als een twee- of drieluik omdat de combinatie van beelden meer prijs geven over het gezamelijke onderwerp.

Er zijn maar weinig objecten nederlandser dan tulpen. Vaak geschilderd zoals er zoveel voorbeelden zijn in het Rijksmuseum, ooit als eerste financiële zeepbel in de tulpenmanie maar vooral geliefd als kleurrijke bode van de zomer.

De tulp is geliefd door zijn veelvoud aan vormen en kleuren en bij schilders als symbool van snelle vergankelijkheid.

Onze serie Tulipa is verkrijgbaar in twee formaten. 40 x 40 cm in een oplage van 200 stuks en de grote van 80 x 80 cm in een oplage van 50. Meer informatie over de kwaliteit en waarom wij zo trots zijn op ons merk vindt u hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.